03-11-2019, 06:39 PM
Krowie mleko zawiera beta karoten, a kozie i owcze nie. No i oprócz tego, taki krowi ser sklepowy ma często dodatek barwnika annato.
sery Kanionka
|
03-11-2019, 06:39 PM
Krowie mleko zawiera beta karoten, a kozie i owcze nie. No i oprócz tego, taki krowi ser sklepowy ma często dodatek barwnika annato.
04-11-2019, 02:41 PM
Tak. Bo koza od razu przerabia beta karoten na wit. A. Barwnik annato to mieszanina karotenoidów, pozyskuje się go z nasion arnoty właściwej, i dodaje już chyba do wszystkich masowo produkowanych serów (ponieważ dieta dzisiejszych krów różni się nieco od diety krów wypasanych niegdyś na łąkach i karmionych sianem zimą, to tego karotenu jest w mleku za mało). Jednym z najsilniej barwionych serów jest cheddar, który jest praktycznie pomarańczowy. W tym roku specjalnie kupiłam buteleczkę annato, właśnie do cheddarów, ale chyba za mało dodałam, bo moje są ledwie żółte.
Zagadką za to są dla mnie szwajcary z koziego mleka, bo one po kilku tygodniach żółkną same z siebie! Z wierzchu są wręcz pomarańczowe. A zestaw bakterii jest praktycznie ten sam, co w goudzie, i różni się tylko obecnością Propionic shermanii w szwajcarach. Nie wiem, czy kolor można zwalić na te bakterie, czy może na fakt, że szwajcar część etapu dojrzewania spędza w temperaturze pokojowej, czy może jeszcze na coś innego. I mam jeszcze jedną zagadkę: dlaczego tak mnie dzisiaj łeb boli? |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|