Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
piernik świąteczny
#1
Do szklanki cukru, rozgrzanego = jak będzie płynny, skarmelizowany, mieszać przy rozgrzewaniu, dodać szklankę wody. Uwaga!!, bo przy wlewaniu wody pryska i kipi. Podgrzewać nieustająco do całkowitego rozpuszczenia (po wlaniu wody zrobią się takie zbitki). Wystudzić.

dodać:
- 2 łyżki miodu
- szklankę cukru
- 1/2 butelki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 20 dkg roztopionej margaryny (przestudzonej)
- mąkę - do konsystencji gęstej śmietany
- łyżeczkę sodki
- przyprawę do piernika
- posiekane orzechy (ja daję włoskie i dużo bo tak lubię)

Pieczemy godzinę w 180 C. Najlepszy od 3 dnia po upieczeniu. Smacznego Shy
Odpowiedz
#2
Super pierniczek Smile Bardzo smakował mi o mojej rodzinie ! Smile Ogromne dzięki za przepis Smile
Odpowiedz
#3
(04-04-2019, 09:11 AM)sergiej napisał(a): Super pierniczek Smile Bardzo smakował mi o mojej rodzinie ! Smile Ogromne dzięki za przepis Smile

Bardzo dziękuję. Ważnym składnikiem jest sporo orzechów nie za cienko posiekanych i ta przyprawa piernikowa (co firma to składniki). Nie wiem jak z mlekiem u Ciebie, ale ja lubię szklankę mleka+kawałek piernika. Można też dosmaczyć marmoladą. Można też bakalie dać, ale o ile na sucho lubię, to namokniętych nie. Dlatego w przepisie ich nie ma.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości