23-07-2018, 02:05 PM
(28-03-2016, 09:31 PM)paryja napisał(a): Doicie brzozy ? teraz czas !
Nie trzeba uprawiać żadnych kombinacji z wiertarką, rureczką o stosownej średnicy i innych takich. Trzeba wziąć sekatorek, wybrać brzozę ż sięgającymi nisko gałęziami , obciąć kawałek gałęzi i nałożyć na nią butelkę typu PET, ewentualnie przymocować sznurkiem butelkę do gałęzi a gałąź żeby w dół zwisała.jakoś
Woda brzozowa jak wszyscy wiedzą jest strasznie zdrowa, normalnie czyści krew i prości kościJa od kilku dni piję i wydaje mi się że minęło mi pozimowe zmulenie, choć równie dobrze może to być tylko skutek porządnego nawodnienia
![]()
Smakuje mniej więcej jak woda nie ma obrzydliwych posmaków ani nie jest "cudownie" słodka jak oskoła butelkowana .
A tu macie linka do mądrego artykułu o dobroczynności wody brzozowej http://rozanski.li/199/sok-z-brzozy-succus-betulae/
Jeśli ktoś ma cierpliwość może sobie wyprodukować syrop brzozowy, na wzór klonowegow zeszłym roku miałam takie ambicje. Z około 90 litrów wody, po odparowaniu, wyszła mi szklanka ciemnobrunatnego, słodkiego, gęstego syropu. Syrop stoi w lodówce do dziś, bo jest tak cennym produktem że żal mi go używać
![]()
Jakoś nie jestem za tą metodą