Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ciasto drożdżowe bez paprania rąk
#1
 

Ciasto drożdżowe na dużą wąską blachę
 
500 g maki
50 g drożdży
100 g cukru
85 g masła
Cukier waniliowy x 2 lub jakiś zapach do ciast
4 jaja
¾ Szklanki mleka
Łyżka oleju
 
Drożdże rozkruszyć, dosypać 2 łyżeczki cukru, zalać mlekiem i niech rosną (moje rosły w piekarniku 50 st. C przez ca. 15-25 min.)
Masło rozpuścić
Jajka utrzeć robotem z cukrem i cukrem waniliowym
Dodać do jaj wyrośnięte z mlekiem drożdże, mąkę , roztopione masło i olej i miksować robotem.
Gdy ciasto jest gładkie odstawić w okolice piekarnika do wyrośnięcia. Po 20-30 min. wyrośnięte ciasto przemieszać, wyłożyć do blaszki ( wysmarowanej masłem, najlepiej zaś wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch zrobić kruszonkę (100 g cukru, 100g masła, 200g mąki - do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta) (opisuję tak dokładnie, gdyż akurat kruszonka nigdy i nigdzie mi nie wychodzi ale ćwiczę dalej i się nie poddaję..Kruszonkę wysypujemy na ciasto.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 195 st.C przez ok. 30 min. (do tzw. suchego patyczka)
Smacznego
Beata
Przepis pochodzi z Kaszub od Pani Rysi
Odpowiedz
#2
Wygląda prosto i przyzwoicie, jak mój kuzyn z okazji pierwszej komunii Smile "Sprzedam" przepis mojej Mamie i ciotce, która robi tylko takie ciasta, co się zawsze udają, bo szkoda jej życia na fikuśne eksperymenty. Dzięki, Beata Smile
Odpowiedz
#3
Ranykota, a ja nadal nie mam piekarnika, litości!! ;)
Odpowiedz
#4
A nie uważasz, z perspektywy czasu, że to może i lepiej? No bo owszem, zjadłoby się pieczone mięsko od czasu do czasu, ale nie oszukujmy się - najczęściej w piekarniku lądują bomby kaloryczne, typu tłusty sernik z rodzynami. Z polewą czekoladową grubości samego ciasta Wink
Odpowiedz
#5
Tak, taaaak, tak sobie to tłumaczymy, lobby bezpiekarnikowców :)
Odpowiedz
#6
Polecam przepis na ciasto drożdżowe z gazetki lidla, może jest na stronie Kujawski placek drożdżowy...mniamSmile
Odpowiedz
#7
(07-10-2015, 09:39 AM)benia napisał(a):  

Ciasto drożdżowe na dużą wąską blachę
 
500 g maki
50 g drożdży
100 g cukru
85 g masła
Cukier waniliowy x 2 lub jakiś zapach do ciast
4 jaja
¾ Szklanki mleka
Łyżka oleju
 
Drożdże rozkruszyć, dosypać 2 łyżeczki cukru, zalać mlekiem i niech rosną (moje rosły w piekarniku 50 st. C przez ca. 15-25 min.)
Masło rozpuścić
Jajka utrzeć robotem z cukrem i cukrem waniliowym
Dodać do jaj wyrośnięte z mlekiem drożdże, mąkę , roztopione masło i olej i miksować robotem.
Gdy ciasto jest gładkie odstawić w okolice piekarnika do wyrośnięcia. Po 20-30 min. wyrośnięte ciasto przemieszać, wyłożyć do blaszki ( wysmarowanej masłem, najlepiej zaś wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch zrobić kruszonkę (100 g cukru, 100g masła, 200g mąki - do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta) (opisuję tak dokładnie, gdyż akurat kruszonka nigdy i nigdzie mi nie wychodzi ale ćwiczę dalej i się nie poddaję..Kruszonkę wysypujemy na ciasto.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 195 st.C przez ok. 30 min. (do tzw. suchego patyczka)
Smacznego
Beata
Przepis pochodzi z Kaszub od Pani Rysi

Super sposób ,lubię ciasto drożdżowe ale nie lubię go robić ze względu na papranie rąk .Dzięki ,również polecam
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości