07-10-2015, 09:39 AM
Ciasto drożdżowe na dużą wąską blachę
500 g maki
50 g drożdży
100 g cukru
85 g masła
Cukier waniliowy x 2 lub jakiś zapach do ciast
4 jaja
¾ Szklanki mleka
Łyżka oleju
Drożdże rozkruszyć, dosypać 2 łyżeczki cukru, zalać mlekiem i niech rosną (moje rosły w piekarniku 50 st. C przez ca. 15-25 min.)
Masło rozpuścić
Jajka utrzeć robotem z cukrem i cukrem waniliowym
Dodać do jaj wyrośnięte z mlekiem drożdże, mąkę , roztopione masło i olej i miksować robotem.
Gdy ciasto jest gładkie odstawić w okolice piekarnika do wyrośnięcia. Po 20-30 min. wyrośnięte ciasto przemieszać, wyłożyć do blaszki ( wysmarowanej masłem, najlepiej zaś wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch zrobić kruszonkę (100 g cukru, 100g masła, 200g mąki - do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta) (opisuję tak dokładnie, gdyż akurat kruszonka nigdy i nigdzie mi nie wychodzi ale ćwiczę dalej i się nie poddaję..Kruszonkę wysypujemy na ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 195 st.C przez ok. 30 min. (do tzw. suchego patyczka)
Smacznego
Beata
Przepis pochodzi z Kaszub od Pani Rysi