13-04-2017, 02:47 AM
(Sto lat mnie nie było w tym wątku!)
Przepis na ciasto z pluskwami, czyli mazurek nibymigdałowy
Ciasto kruche na spód:
300 g mąki
105 g cukru pudru
105 g masła (absolutnie nie margaryny!)
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany (gęstej, ja daję 18%)
Masło dobrze jest wyjąć z lodówki na kilka godzin przed robieniem ciasta, inaczej ciężko się będzie zagniatać. Mąkę wysypać na stół, obłożyć kawałkami masła, posypać cukrem pudrem, wlać na środek tego bałaganu śmietanę i żółtka, po czym poszatkować wszystko nożem na drobne i zagnieść gładkie, dość miękkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować, lub włożyć kulę ciasta do blachy i rozgnieść na płasko po dnie (blachę uprzednio wysmarować masłem). Ja rozgniatam, a brzegi blachy też oblepiam ciastem do wysokości 2-3 cm, żeby się wszystko w kupie trzymało po wyjęciu gotowego produktu z blachy. Nie wiem, jak duża powinna być blacha, ale mogę powiedzieć, że tortownica o średnicy 25 cm była za mała (na połowę ciasta byłaby już dobra).
Ciasto posmarować lekko podgrzanym, kwaskowatym dżemem (ja używam tylko dżemu z czarnej porzeczki, za efekty przy użyciu innych nie ręczę) w ilości około 300 g (jeśli ktoś lubi mocny akcent dżemoru, może sobie posmarować więcej, ale wg mnie ten kwaskowaty dżem ma tylko delikatnie złamać słodki smak ciasta).
Część druga, absolutnie zniewalająca:
300 g płatków owsianych (to nie mają być błyskawiczne, tylko porządne, grubo ciosane płatki, tzw. górskie)
150 g drobnego cukru
200 g masła
esencja migdałowa do ciast
Masło z cukrem rozpuścić w rondelku, dodać płatki i kilka do kilkunastu kropelek aromatu migdałowego (no tyle, żeby pachniało migdałami, ale nie zabijało na miejscu), wymieszać, zdjąć z palnika i odstawić, by lekko przestygło. Przestudzoną masą obłożyć nasze ciasto posmarowane uprzednio dżemem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 – 200 stopni, piec około 20 minut, aż do lekkiego zrumienienia wierzchu.
(zdjęcie tego nibymazurkowego arcydzieła, wraz z przezabawną historyjką z nim związaną, jest tutaj: https://kanionek.pl/2017/04/13/ciasto-z-...ekawostki/)
Przepis na ciasto z pluskwami, czyli mazurek nibymigdałowy
Ciasto kruche na spód:
300 g mąki
105 g cukru pudru
105 g masła (absolutnie nie margaryny!)
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany (gęstej, ja daję 18%)
Masło dobrze jest wyjąć z lodówki na kilka godzin przed robieniem ciasta, inaczej ciężko się będzie zagniatać. Mąkę wysypać na stół, obłożyć kawałkami masła, posypać cukrem pudrem, wlać na środek tego bałaganu śmietanę i żółtka, po czym poszatkować wszystko nożem na drobne i zagnieść gładkie, dość miękkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować, lub włożyć kulę ciasta do blachy i rozgnieść na płasko po dnie (blachę uprzednio wysmarować masłem). Ja rozgniatam, a brzegi blachy też oblepiam ciastem do wysokości 2-3 cm, żeby się wszystko w kupie trzymało po wyjęciu gotowego produktu z blachy. Nie wiem, jak duża powinna być blacha, ale mogę powiedzieć, że tortownica o średnicy 25 cm była za mała (na połowę ciasta byłaby już dobra).
Ciasto posmarować lekko podgrzanym, kwaskowatym dżemem (ja używam tylko dżemu z czarnej porzeczki, za efekty przy użyciu innych nie ręczę) w ilości około 300 g (jeśli ktoś lubi mocny akcent dżemoru, może sobie posmarować więcej, ale wg mnie ten kwaskowaty dżem ma tylko delikatnie złamać słodki smak ciasta).
Część druga, absolutnie zniewalająca:
300 g płatków owsianych (to nie mają być błyskawiczne, tylko porządne, grubo ciosane płatki, tzw. górskie)
150 g drobnego cukru
200 g masła
esencja migdałowa do ciast
Masło z cukrem rozpuścić w rondelku, dodać płatki i kilka do kilkunastu kropelek aromatu migdałowego (no tyle, żeby pachniało migdałami, ale nie zabijało na miejscu), wymieszać, zdjąć z palnika i odstawić, by lekko przestygło. Przestudzoną masą obłożyć nasze ciasto posmarowane uprzednio dżemem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 – 200 stopni, piec około 20 minut, aż do lekkiego zrumienienia wierzchu.
(zdjęcie tego nibymazurkowego arcydzieła, wraz z przezabawną historyjką z nim związaną, jest tutaj: https://kanionek.pl/2017/04/13/ciasto-z-...ekawostki/)