Wystąpiły następujące problemy: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$today_rel - Line: 476 - File: inc/functions.php PHP 8.1.32 (FreeBSD)
|
![]() |
piernik świąteczny - Wersja do druku +- FOK - kozie sery bez kozery (https://kanionek.pl/forum) +-- Dział: FOK (Forum Obory Kanionka) (https://kanionek.pl/forum/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Żywienie, diety cud i ile należy pić wody (https://kanionek.pl/forum/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: piernik świąteczny (/showthread.php?tid=70) |
piernik świąteczny - wy/raz - 26-11-2016 Do szklanki cukru, rozgrzanego = jak będzie płynny, skarmelizowany, mieszać przy rozgrzewaniu, dodać szklankę wody. Uwaga!!, bo przy wlewaniu wody pryska i kipi. Podgrzewać nieustająco do całkowitego rozpuszczenia (po wlaniu wody zrobią się takie zbitki). Wystudzić. dodać: - 2 łyżki miodu - szklankę cukru - 1/2 butelki kwaśnej śmietany - 2 jajka - 20 dkg roztopionej margaryny (przestudzonej) - mąkę - do konsystencji gęstej śmietany - łyżeczkę sodki - przyprawę do piernika - posiekane orzechy (ja daję włoskie i dużo bo tak lubię) Pieczemy godzinę w 180 C. Najlepszy od 3 dnia po upieczeniu. Smacznego ![]() RE: piernik świąteczny - sergiej - 04-04-2019 Super pierniczek ![]() ![]() ![]() RE: piernik świąteczny - wy/raz - 04-04-2019 (04-04-2019, 09:11 AM)sergiej napisał(a): Super pierniczek Bardzo dziękuję. Ważnym składnikiem jest sporo orzechów nie za cienko posiekanych i ta przyprawa piernikowa (co firma to składniki). Nie wiem jak z mlekiem u Ciebie, ale ja lubię szklankę mleka+kawałek piernika. Można też dosmaczyć marmoladą. Można też bakalie dać, ale o ile na sucho lubię, to namokniętych nie. Dlatego w przepisie ich nie ma. |