Wystąpiły następujące problemy: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$today_rel - Line: 476 - File: inc/functions.php PHP 8.1.31 (FreeBSD)
|
Kozuchy - Wersja do druku +- FOK - kozie sery bez kozery (https://kanionek.pl/forum) +-- Dział: FOK (Forum Obory Kanionka) (https://kanionek.pl/forum/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze zwierzątka, cudze zwierzątka (https://kanionek.pl/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Kozuchy (/showthread.php?tid=50) |
RE: Kozuchy - paryja - 04-02-2016 tłusty czwartek czyli Pigwa i Róża z mamą Zaglądałam im pod podwozie i nic nie znalazłam to może faktycznie dziewczyny Ta z klapniętym uszkiem to Róża i nie będę mieć żalu jeśli jej to uszko takie klapnięte zostanie to tyłem to Pigwa, jest trochę słabsza od siostry ale mam nadzieję że szybko wyrówna RE: Kozuchy - kanionek - 05-02-2016 Ach jooo... :-* Najśliczne Zwłaszcza klapnięte Nic nie martw, zazwyczaj jedno z dwojga jest ciut mniejsze i bardziej "gamoniowate" z początku, a później się wszystko wyrównuje. Do cycka zdarza im się "dochodzić" nawet dopiero po kilku godzinach niezmordowanych prób! Próbują ssać matczyną nogę, sierść pod brzuchem, zwisające z tyłka strzępki łożyska, i w ogóle co im się pod pyszczek napatoczy, więc też się nie martw. Teraz taka mądra jestem, ale za pierwszym, drugim, a nawet trzecim razem też obgryzałam łokcie i podtykałam pędraki pod cycki, "pokazując" im co i jak Jutro będą brykać już trochę pewniejsze siebie, ale też i dużo spać. Za kilka dni nie opędzisz się od diablątek, które już będą trenować skoki na Twoją nogę i ciamkać pyszczkiem nogawki Buziaki, i samych upojnych chwil (a raczej godzin, bo od małych koźlątek ciężko oczy oderwać)! RE: Kozuchy - RozWieLidka - 05-02-2016 Wiedziałam, wiedziałam WIEDZIAŁAM!!!!! Hihi. Cudowne !!!!!! RE: Kozuchy - paryja - 05-02-2016 Niestety, Pigwa, ta słabsza chyba nie da rady. Nie ma odruchu ssania ani nie przełyka "nakapywanego" po palcu mleka. RE: Kozuchy - RozWieLidka - 05-02-2016 Paryja, a próbowałaś tego? Koźlątko nie rozumie mechanizmu picia mleka działa na zasadzie instynktu który nie podtrzymywany zanika. Masowanie odbytu od dołu w górę stymuluje układ pokarmowy koźlątka. Beti włóż mu na siłę strzyk do buzi i masuj tyłek. Dobrze jest wcześniej otworzyć strzyki (pociągnąć kilka razy). Jeśli nie masz pewności, że pił siarę, a nadal nie chce pić , to zdój 100ml, weź go na ręce trzymając główkę w górę i trochę na bok , uchyl mu trochę pyszczek i podawaj siarę ze strzykawki cienkim strumieniem, tak aby zlizując i przełykając wypił tą setkę. Co do samego ssania dla koźląt, działa stymulująco jeśli mają coś nad sobą (taki odruch tak więc będzie dla niego bardziej atrakcyjna butla wystawiona przez otwór w poduszce trzymanej nad nim. Więcej jest tu http://kozolin.dbv.pl/forum/viewthread.php?forum_id=4&thread_id=1962 Ale co ja pytam? Pewnie całego neta masz już przerytego RE: Kozuchy - paryja - 05-02-2016 Próbowałam już wszystkiego. Internet też już cały przeryłam. Co wstrzyknę kropelkę, to bokiem pyszczka wypływa. Wydaje mi się również że to nie jedyny problem malucha. RE: Kozuchy - RozWieLidka - 05-02-2016 Kuurrrrrcze nooo. Strasznie mi przykro Jestem z Wami. RE: Kozuchy - paryja - 05-02-2016 Nie dało rady biedactwo smutno mi przykro ale muszę się pogodzić z tym że posiadanie wszelakiej żywiny to i fajne i niefajne momenty. Romuald chyba wiedziała że małe nie ma szans bo dużo mniej się nią interesowała niż Różą (teraz to imię jakieś takie nie na miejscu ) Romuald ma wymiona pełne mleka i z malucha zaraz kluska będzie młoda jest bardzo żywotna, ciekawska i umie spać, drzeć ryja, pić mleko i robić kupę siku też pewnie umie ale jej nie przyłapałam i zaczepia ciotkę Luśkę która się jej nieco brzydzi i siedzi na kostce słomy na którą młoda jeszcze nie umie wskoczyć RE: Kozuchy - RozWieLidka - 05-02-2016 Dobrze, że drugi berbeć ma się dobrze taka słodzinka otrze szybko łzy. Powodzenia RE: Kozuchy - paryja - 05-02-2016 I tego się trzymam |