Wystąpiły następujące problemy: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$today_rel - Line: 476 - File: inc/functions.php PHP 8.1.29 (FreeBSD)
|
KULINARIA W OBORZE - Wersja do druku +- FOK - kozie sery bez kozery (https://kanionek.pl/forum) +-- Dział: FOK (Forum Obory Kanionka) (https://kanionek.pl/forum/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Żywienie, diety cud i ile należy pić wody (https://kanionek.pl/forum/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: KULINARIA W OBORZE (/showthread.php?tid=115) |
KULINARIA W OBORZE - Dytek - 27-05-2020 ZUPA DYNIOWA To naprawdę bardzo szybka zupa, chyba, że specjalnie gotuję bulion. 1. Zajmuje najdłużej - obranie i pokrojenie dyni. Najlepsza zupa dyniowa wychodzi z 3-4 rodzajów dyni (piżmowa, muskat, prowansalska,, Piena Lunga di Napoli), bo dynie bardzo różnią się smakiem (dla mnie popularna hokkaido jest na ten przykład za mdła) i użycie niewłaściwej, samotnej dyni jest częstym powodem rozczarowań kulinarnych, bo bez smaku albo nie trafiła w nasz gust. Mieszając chociaż dwa rodzaje mamy szanse na głębszy smak bez szaleństwa przyprawiania - produkt obroni się sam. Warto eksperymentować i szukać własnego smaku i proporcji, wtedy. Dynia jak mało które warzywo jest do tego stworzona. Ale wiadomo - poza sezonem trzeba brać co jest - tu pomoże nam cytryna. Można ją upiec, jednakowoż z oszczędności prądu gotuję w naprawdę małej ilości wody, a najlepiej bulionu z solą i liśćmi laurowymi, marchewką i ziemniakami ( niewielki dodatek marchewki i ziemniaków czyni cudo z dyni i przenosi ją na inny poziom smaku - nie mają jedna wybijać się w pure- na 5-litrowy gar dyni wrzucam ok. 3 marchwie i ok. 3 ziemniaki ). Jeżeli się nie rozpadła rozgniatam ją dyngsem do ubijania ziemniaków. Jak ktoś lubi gładko - miksuje. Jak małych kawałków dyń bym nie brała - zawsze wychodzi gar, a po co upychać w lodówce gar wody. Nadprodukcję mrożę. 2. Boczniaki kroję w spore kawałki - na patelni się kurczą ( osobę, która rozpuściła niusa, że ogonki boczniaków się do niczego nie nadają chętnie bym spotkała osobiście. Boczniaki królewskie, podawane w najdroższych knajpach, to praktycznie sam ogonek - pycha). Obsmażam na oleju do lekkiego zrumienienia, lekko solę. 3. Bulion do rozrzedzenia zupy oczywiście najlepszy jest intensywny, dobrze przyprawiony bulion - bo dodajemy go w sumie niewiele. Jeżeli nie mam bulionu, dodaje wody. 4. Pozostałe potrzebności: mleko kozie - jak ktoś woli to może dać mleko krowie albo śmietanę, masło, cytryna i kolendra. Z przypraw u mnie tylko sól, ewentualnie pieprz lub pieprz cayenne. Podsumowanie Przygotowuję dynię z marchewką i ziemniakami oraz boczniaki jak wyżej. Ja przechowuję wszystko oddzielnie w lodówce i przed jedzeniem mieszam dynię, mleko, ewentualnie jeszcze wodę lub bulion do ulubionej gęstości i smaku, doprawiam solą, dorzucam boczniaki na sam koniec gotowania - to pozwala zachować im konsystencję i smak. Na talerzu dodaję masło, sok z cytryny- koniecznie i posiekaną kolendrę jak ktoś lubi. Jeżeli wygodniej Wam przygotować wszystko w jednym garze to się też sprawdzi - tylko boczniaki naprawdę warto dodać tylko do ogrzania, a cytrynę na talerz. A cytryna to świetny patent na ewentualną mdłość dań wszelakich. Zupa z soczewicy, wszelkie dale z cytryną są mega. Smacznego Dytek RE: KULINARIA W OBORZE - kapelusznik68 - 27-05-2020 I mówisz, że jak pomieszam kilka gatunków to nie będzie mdła? No to popróbuję, jak już będzie dynia na tapecie. RE: KULINARIA W OBORZE - Willow - 27-05-2020 Jak kulinaria, to kulinaria ktoś wie jak zrobić koncentrat lubczyku w płynie? rośnie u mnie jak dziki i nie bardzo wiem jak zrobić żeby było dobre pastę z lubczyku zrobiłam, zobaczę jak się będzie przechowywać, ale bym chciała taką w płynie RE: KULINARIA W OBORZE - kapelusznik68 - 27-05-2020 (27-05-2020, 04:31 PM)Willow napisał(a): Jak kulinaria, to kulinaria A to zadziała? https://kochamjesc.pl/mamy-przepis-na-maggie/ RE: KULINARIA W OBORZE - Willow - 27-05-2020 (27-05-2020, 07:26 PM)kapelusznik68 napisał(a):(27-05-2020, 04:31 PM)Willow napisał(a): Jak kulinaria, to kulinaria o, spróbuję dzięki RE: KULINARIA W OBORZE - Willow - 28-05-2020 A tak jeszcze chciałam... Jak ktoś nie przepada za samą dynią, jak mój J. - upieczoną hokkaido dodałam do pomidorowej...Niebo w gębie, zupa była gęsta, aromatyczna i pyszna . Ja pomidorową mogę codziennie, ale ta była suuuper RE: KULINARIA W OBORZE - kapelusznik68 - 28-05-2020 (28-05-2020, 08:02 PM)Willow napisał(a): A tak jeszcze chciałam... A to ciekawy pomysł. Ukradnę. RE: KULINARIA W OBORZE - Willow - 29-05-2020 (28-05-2020, 08:14 PM)kapelusznik68 napisał(a):(28-05-2020, 08:02 PM)Willow napisał(a): A tak jeszcze chciałam... bierz Kochana , warto, szkoda tylko że teraz dyni nie ma |