FOK - kozie sery bez kozery
KULINARIA W OBORZE - Wersja do druku

+- FOK - kozie sery bez kozery (https://kanionek.pl/forum)
+-- Dział: FOK (Forum Obory Kanionka) (https://kanionek.pl/forum/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Żywienie, diety cud i ile należy pić wody (https://kanionek.pl/forum/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Wątek: KULINARIA W OBORZE (/showthread.php?tid=115)



KULINARIA W OBORZE - Dytek - 27-05-2020

ZUPA DYNIOWA
To naprawdę bardzo szybka zupa, chyba, że specjalnie gotuję bulion. 
1. Zajmuje najdłużej - obranie i pokrojenie dyni. Najlepsza zupa dyniowa wychodzi z 3-4 rodzajów dyni (piżmowa, muskat, prowansalska,, Piena Lunga di Napoli), bo dynie bardzo różnią się smakiem (dla mnie popularna hokkaido jest na ten przykład za mdła) i użycie niewłaściwej, samotnej dyni jest częstym powodem rozczarowań kulinarnych, bo bez smaku albo nie trafiła w nasz gust. Mieszając chociaż dwa rodzaje mamy szanse na głębszy smak bez szaleństwa przyprawiania - produkt obroni się sam. Warto eksperymentować i szukać własnego smaku i proporcji, wtedy. Dynia jak mało które warzywo jest do tego stworzona. Ale wiadomo - poza sezonem trzeba brać co jest - tu pomoże nam cytryna. Można ją upiec, jednakowoż z oszczędności prądu gotuję w naprawdę małej ilości wody, a najlepiej bulionu z solą i liśćmi laurowymi, marchewką i ziemniakami ( niewielki dodatek marchewki i ziemniaków czyni cudo z dyni i przenosi ją na inny poziom smaku - nie mają jedna wybijać się w pure- na 5-litrowy gar dyni wrzucam ok. 3 marchwie i ok. 3 ziemniaki ). Jeżeli się nie rozpadła rozgniatam ją dyngsem do ubijania ziemniaków. Jak ktoś lubi gładko - miksuje. Jak małych kawałków dyń bym nie brała - zawsze wychodzi gar, a po co upychać w lodówce gar wody. Nadprodukcję mrożę.
2. Boczniaki kroję w spore kawałki - na patelni się kurczą ( osobę, która rozpuściła niusa, że ogonki boczniaków się do niczego nie nadają chętnie bym spotkała osobiście. Boczniaki królewskie, podawane w najdroższych knajpach, to praktycznie sam ogonek - pycha). Obsmażam na oleju do lekkiego zrumienienia, lekko solę.
3. Bulion do rozrzedzenia zupy oczywiście najlepszy jest intensywny, dobrze przyprawiony bulion - bo dodajemy go w sumie niewiele. Jeżeli nie mam bulionu, dodaje wody.
4. Pozostałe potrzebności: mleko kozie - jak ktoś woli to może dać mleko krowie albo śmietanę, masło, cytryna i kolendra. Z przypraw u mnie tylko sól, ewentualnie pieprz lub pieprz cayenne.

Podsumowanie
Przygotowuję dynię z marchewką i ziemniakami oraz boczniaki jak wyżej. 
Ja przechowuję wszystko oddzielnie w lodówce i przed jedzeniem mieszam dynię, mleko, ewentualnie jeszcze wodę lub bulion do ulubionej gęstości i smaku, doprawiam solą, dorzucam boczniaki na sam koniec gotowania - to pozwala zachować im konsystencję i smak. Na talerzu dodaję masło, sok z cytryny- koniecznie i posiekaną kolendrę jak ktoś lubi.
Jeżeli wygodniej Wam przygotować wszystko w jednym garze to się też sprawdzi - tylko boczniaki naprawdę warto dodać tylko do ogrzania, a cytrynę na talerz.
A cytryna to świetny patent na ewentualną mdłość dań wszelakich. Zupa z soczewicy, wszelkie dale z cytryną są mega.
Smacznego
Dytek


RE: KULINARIA W OBORZE - kapelusznik68 - 27-05-2020

I mówisz, że jak pomieszam kilka gatunków to nie będzie mdła? No to popróbuję, jak już będzie dynia na tapecie.


RE: KULINARIA W OBORZE - Willow - 27-05-2020

Jak kulinaria, to kulinaria Big Grin
ktoś wie jak zrobić koncentrat lubczyku w płynie? rośnie u mnie jak dziki i nie bardzo wiem jak zrobić żeby było dobre Wink
pastę z lubczyku zrobiłam, zobaczę jak się będzie przechowywać, ale bym chciała taką w płynie


RE: KULINARIA W OBORZE - kapelusznik68 - 27-05-2020

(27-05-2020, 04:31 PM)Willow napisał(a): Jak kulinaria, to kulinaria Big Grin
ktoś wie jak zrobić koncentrat lubczyku w płynie? rośnie u mnie jak dziki i nie bardzo wiem jak zrobić żeby było dobre Wink
pastę z lubczyku zrobiłam, zobaczę jak się będzie przechowywać, ale bym chciała taką w płynie

A to zadziała?
https://kochamjesc.pl/mamy-przepis-na-maggie/


RE: KULINARIA W OBORZE - Willow - 27-05-2020

(27-05-2020, 07:26 PM)kapelusznik68 napisał(a):
(27-05-2020, 04:31 PM)Willow napisał(a): Jak kulinaria, to kulinaria Big Grin
ktoś wie jak zrobić koncentrat lubczyku w płynie? rośnie u mnie jak dziki i nie bardzo wiem jak zrobić żeby było dobre Wink
pastę z lubczyku zrobiłam, zobaczę jak się będzie przechowywać, ale bym chciała taką w płynie

A to zadziała?
https://kochamjesc.pl/mamy-przepis-na-maggie/

o, spróbuję Big Grin dzięki Heart


RE: KULINARIA W OBORZE - Willow - 28-05-2020

A tak jeszcze chciałam...
Jak ktoś nie przepada za samą dynią, jak mój J. - upieczoną hokkaido dodałam do pomidorowej...Niebo w gębie, zupa była gęsta, aromatyczna i pyszna Smile. Ja pomidorową mogę codziennie, ale ta była suuuper Heart


RE: KULINARIA W OBORZE - kapelusznik68 - 28-05-2020

(28-05-2020, 08:02 PM)Willow napisał(a): A tak jeszcze chciałam...
Jak ktoś nie przepada za samą dynią, jak mój J. - upieczoną hokkaido dodałam do pomidorowej...Niebo w gębie, zupa była gęsta, aromatyczna i pyszna Smile. Ja pomidorową mogę codziennie, ale ta była suuuper Heart

A to ciekawy pomysł. Ukradnę.


RE: KULINARIA W OBORZE - Willow - 29-05-2020

(28-05-2020, 08:14 PM)kapelusznik68 napisał(a):
(28-05-2020, 08:02 PM)Willow napisał(a): A tak jeszcze chciałam...
Jak ktoś nie przepada za samą dynią, jak mój J. - upieczoną hokkaido dodałam do pomidorowej...Niebo w gębie, zupa była gęsta, aromatyczna i pyszna Smile. Ja pomidorową mogę codziennie, ale ta była suuuper Heart

A to ciekawy pomysł. Ukradnę.

bierz Kochana  Big Grin, warto, szkoda tylko że teraz dyni nie ma  Undecided