21-01-2016, 04:01 PM
hm... ja gotowałam normalnie ryż, przekładałam warstwami z jabłkami i zapiekałam z cynamonem. Potem po prostu polewałam śmietanką z cukrem waniliowym... może trzeba by z tą śmietanką zapiec?
(27-01-2016, 07:16 PM)kanionek napisał(a): [ -> ]Mnie się to danie zdarzało na szkolnej stołówce i nawet sobie chwaliłam (serwowane było w postaci mniej lub bardziej zwartej papki ryżowo-jabłecznej polanej śmietaną z cukrem wanilinowym), ale dopiero we wspomnianym sanatorium zrozumiałam, że ta z pozoru prosta potrawa może smakować dobrze, albo niebiańsko dobrze
(27-02-2016, 09:46 PM)kanionek napisał(a): [ -> ]Aaa, czyli są jednak sekretne ingrediencje!
No cóż, ta wersja nie dla mnie, gdyż ponieważ nie mam piekarnika. Chciałam sobie przerobić przepis tak, żebym mogła zrobić to danie po prostu w garnku (kiedyś zrobiłam, z makaronem, i wyszło nawet fajnie, ale właśnie jakiegoś "smaczku" mi brakowało).
Jednakowoż - dzięki za wkład w rozwój tematu; nawet jeśli nie mnie, to komuś innemu może się przyda
(20-01-2016, 12:16 AM)kanionek napisał(a): [ -> ]A ja właśnie już na sam zapach reaguję bardzo źle. Żołądek w gardle, łzy w oczach, wysokie ryzyko zapaskudzenia najbliższej okolicy. Reakcja nie do przezwyciężenia. Gdy Mama musiała usmażyć wątróbkę, bo inni domownicy się domagali, ja wychodziłam na kilka godzin z domu, bo zapach unosił się w powietrzu jeszcze długo po skończonym obiedzie.Skoro jesteś taka wrażliwa to może pomogą Ci przepisy na potrawy rodzinne które przygotowuje się mając małe dzieci .Polecam,przeczytaj ...http://http://www.osesek.pl/5-przepisow-...dania.html
O, za to przypomniałam sobie potrawę, którą miałam przyjemność zjeść w życiu dwa razy, i to z dokładką, i nie wiem, jak się ją robi. Chodzi o ryż lub makaron z jabłkami. Ale nie jakiś pierwszy lepszy, tylko po prostu cudowny. Oprócz ryżu/makaronu i jabłek na pewno musiała tam być słodka śmietanka, wanilia, i coś jeszcze. Odrobina cynamonu, to jasne, ale coś jeszcze! Nie wiem co. Żarłam toto w sanatorium i to była jedyna rzecz, która mi się tam podobała
Ktoś może robi takie cuda i poda składniki i technologię wykonania, choć z grubsza?
(14-01-2016, 10:00 PM)ajka napisał(a): [ -> ]Smalec fasolowy z kaszą gryczaną